»

Winnaar 2013
Simeon Tienpont

Juryrapport Conny van Rietschoten Trofee 2013
10 oktober 2013

Juryvoorzitter: Jacob van der Goot
Juryleden: Roy Heiner, Peter Peet en Jur Raatjes.

De jury heeft de nominaties beoordeeld en de voordrachten vastgesteld in haar vergadering bijeen op donderdag 10 oktober 2013. Plaats van samenkomst K.R.& Z.V. “De Maas” te Rotterdam.

Rapport
In totaal werden 106 nominaties ontvangen voor de drie trofeeën, zijnde, volgens de nieuwe opzet, de Conny van Rietschoten Trofee (Zeiler van het Jaar, voor één of meerdere personen die (gezamenlijk) een opmerkelijke prestatie hebben geleverd in de zeilsport), de Flyer Trofee (voor het talent of het team dat in het kalenderjaar waarin hij of zij is/zijn genomineerd, dat hele kalenderjaar 21 jaar of jonger is/zijn; deze persoon is een andere dan de Zeiler (m/v) van het Jaar) en de Maas Trofee (een oeuvre prijs, voor een persoon/personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft/hebben gemaakt voor de zeilsport). De jury kent de Maas Trofee rechtstreeks toe zonder nominaties.

De jury heeft de nominaties en winnaars als volgt vastgesteld.

Conny van Rietschoten Trofee 2013
1. Simeon Tienpont: afkomstig uit een familie van scheepsbouwers is hij opgegroeid met het zeilen. Zijn ervaringen met wedstrijdzeilen op zee deed hij vooral op aan boord van de ABN-AMRO-2 tijdens de VOR van 2005-2006, toen hij met z’n team het 24-uur snelheidsrecord voor monuhulls wist te breken. Maar ook in de Extreme 40 Series en natuurlijk in meerdere edities van de America’s Cup. Dit jaar won hij voor de tweede maal, na 2010 met BMW Oracle Racing, de America’s Cup, de belangrijkste en meest aansprekende zeilprijs ter wereld, nu als grinder in Oracle Team USA.

2. Guus Bijlard: Van kinds af aan zeilde hij in de Optimist en later in de Splash. Totdat op 18-jarige leeftijd een ski-ongeluk in het Oostenrijkse Kirchberg zijn leven in februari 2012 totaal veranderde. Na revalidatie pakt hij het zeilen weer op in de Regenboog van zijn vader en besluit pas vijf maanden voor de start van het WK 2.4 om voor deze klasse te kiezen. Hij zet een formidabele prestatie neer door eind augustus als debutant dit WK in het Ierse Kinsale op zijn naam te schrijven.

Op grond van alle overwegingen, prestaties en overwinningen heeft de jury besloten de Conny van Rietschoten Trofee 2013 toe te kennen aan Simeon Tienpont.

Flyer Trofee 2013
dewi_couvert1. Dewi Couvert: vanaf haar 7e levensjaar zeilde ze in de Optimist en maakte later deel uit van de Kernploeg Optimisten in 2008.
Op het EK Byte 2009 manifesteerde ze zich op de 8e plek. Na haar overstap naar de Laser won ze tijdens Europacups Laser 4.7 en Radial regelmatig wedstrijden, maar nog nooit was ze gedurende een heel kampioenschap zo constant als tijdens het Jeugd Europees Kampioenschap Laser Radial in Split, Kroatie. Onder begeleiding van coach Eduardo van Vianen voerde ze gedurende het hele evenement de ranglijst aan en won uiteindelijk het kampioenschap.

2. Kiran Badloe: opgegroeid met de surfplank zeilde hij op verschillende plaatsen in de wereld naar succesjes. In 2008 werd hij 14e op het Jeugd WK Techno in Polen. Het jaar daarna 8e op het grootste WK ooit. En dit jaar, op de RS:X bij de grote jongens, de World Cup op Mallorca voor volwassenen, wint hij de Medalrace en eindigt overall als 3e, vóór de wereldkampioenen van 2007 en 2012.

Op grond van alle overwegingen, prestaties en overwinningen heeft de jury besloten de Flyer Trofee 2013 toe te kennen aan Dewi Couvert.

robert_van_notten
Maas Trofee 2013
Robert van Notten: e veelzijdigheid van de winnaar van de Maas Trofee 2013 is groot als het gaat om de manier waarop hij zich verdienstelijk maakt voor de zeilsport in het algemeen: In 2003 werd hij Voorzitter van de Optimist Club Nederland (OCN), dit was hij tot 2007. Onder zijn Voorzitterschap werd het EK 2006 in Nederland verzeild. Van 2006 – 2013 was hij Voorzitter van de Laser Klasse organisatie Nederland (LON). Voor de Laser werden in Nederland in die periode een WK en een EK georganiseerd. Vanaf 2004 heeft van Notten zijn schouders gezet onder de Dutch Youth Regatta (DYR), dit kwam voort uit de Open Nederlandse Jeugdkampioenschappen (ONK) Optimist en Splash. In 2013 namen 750 boten deel aan de DYR, 950 zeilers uit 24 landen. In Robert komen drie dingen uniek samen: een grote liefde voor het jeugd wedstrijd zeilen. Samenwerken met mensen die deze passie delen, over klassen- en landsgrenzen heen en vooral een groot vrijwilligers hart.