»

Winnaars 2006
Marcelien de Koning en Lobke Berkhout

Winnaars van de Conny van Rietschoten trofee 2006 zijn Marcelien de Koning en Lobke Berkhout

Wereldkampioen worden is één. Maar je wereldtitel een jaar later prolongeren is van uitzonderlijk grote klasse. In het Chinese Rizhao slaagden Marcelien en Lobke er in september van dit jaar opnieuw in de wereldtitel te veroveren. Daarmee bewezen de talentvolle dames dat de wereldtitel van 2005 in San Francisco geen toevalstreffer was. Marcelien en Lobke toonden aan over stalen zenuwen te beschikken. De afsluitende race met tien teams, waarin dubbele punten te verdienen waren, begonnen de dames met vijf punten voorsprong op de nummer 2 en 14 punten op nummer 3.

Marcelien en Lobke verloren hun belangrijkste concurrenten, het Japanse koppel Ai Kondo/Naoko Kamata geen moment uit het oog. Door vlak achter het Japanse duo als vierde te finishen stelden Marcelien en Lobke hun wereldtitel met 3 punten voorsprong veilig.

Maanden intensief trainen waren aan de titelstrijd vooraf gegaan. Met name de lichtweertrainingen met coach Daniël Smith wierpen hun vruchten af. Voorafgaande aan het WK vielen de dames samen 11 kilo af. Dat heeft er zeker toe bijgedragen dat het damesteam zich opnieuw de beste van de wereld mag noemen.

De jury, die het dit jaar niet gemakkelijk had met veel aansprekende Nederlandse successen, is vooral onder de indruk van de professionele aanpak van de dames die zich laten bijstaan door een team van deskundigen van wie coach Jacco Koops een van de belangrijkste steunpilaren is. De website van Marcelien en Lobke, Xpedition Gold, laat geen twijfel bestaan over de doelstelling van het duo voor de Spelen van 2008 in Qingdao.

Met twee wereldtitels op zak is het Nederlandse 470 duo, vorig jaar in Nederland nog uitgeroepen tot sportploeg van het jaar, een belangrijke kandidaat voor het olympisch goud.