»

Winnaar 2011
Marit Bouwmeester

De winnaar van de 
Conny van Rietschoten Trofee 2011 is Marit Bouwmeester

Juryrapport Conny van Rietschoten Trofee 2011

De jury stelt tot zijn genoegen vast dat het aantal nominaties dit jaar boven verwachting hoog is. De inzet van nieuwe media als Twitter en Facebook, evenals de ondersteuning van de nominatiecampagne door SailReport en het Watersportverbond hebben daar zonder twijfel aan bijgedragen. De jury prijst de initiatiefnemers voor hun inzet en medewerking.

De jury heeft vastgesteld dat niet alle groepen zeilers in aanmerking kunnen komen voor het winnen van een trofee. Waar die wel in aanmerking komen, zou de jury het op prijs stellen enige aandacht aan die groepen te besteden tijdens de huldiging van de winnaars. Dit jaar zouden naar het oordeel van de jury de Nederlandse bemanningsleden van de America’s Cup uitdager ‘Oracle’, Dirk de Ridder, Piet van Nieuwenhuijzen en Simeon Tienpont, evenals de Wereldkampioenen kitesurfen Joeri Zoon en Kevin Langeree daarvoor in aanmerking komen.

Jury samenstelling: Jacob van der Goot (voorzitter), Kees de Ridder, Peter Peet, Josje Hofland en Rob Franken (namens bestuur)

 

Categorie Zeezeilen
In deze categorie zijn 3 zeilers genomineerd met totaal verschillende zeilachtergrond.wouterverbraak

Laura Dekker heeft ondanks veel tegenwerking doorgezet en is op weg met haar reis om de wereld. De jury is zeer onder de indruk van haar jeugdige vastberadenheid om een van haar idealen te verwezenlijken en haar enorme doorzettingsvermogen. Om die reden heeft de jury Laura genomineerd.

Lucas Schröder, in 2007 voor de eerste keer deelnemer aan de mini-transat, is 25 september opnieuw uit La Rochelle vertrokken op weg naar Salvador de Bahia in Brazilië. Met zijn deelname aan deze zware solorace bewijst de 35-jarige wederom tot de top te behoren in het voornamelijk Franse circuit. De mini-transat is een race die alleen kan worden volbracht met veel wilskracht en uithoudingsvermogen, door veel training en 24 uur per dag alertheid. Lucas Schröder heeft blijk gegeven over die kwaliteiten te beschikken; een nominatie waard. (genomineerde heeft zich terug getrokken n.a.v. de nominatie van Laura Dekker)

Wouter Verbraak is navigator, teambuilder en communicatiespecialist. Een topzeezeiler die een significante rol speelt in de internationale zeezeilwereld. Zonder enige voorbereiding stapte hij als invalschipper aan boord tijdens de Barcelona World Race en werd hij schipper voor de hele race. Wouter ging als eerste Nederlander nonstop rond de wereld. De jury stelt dat hij zich als zeezeiler met deze prestatie buitengewoon heeft onderscheiden. En dat maakt zijn nominatie meer dan terecht.

De jury heeft Wouter Verbraak gekozen tot winnaar in de Categorie Zeezeilen.

 

Categorie Jeugdzeilen/surfen
Bart Lambriex. De Optimist is de aanvoerlijn voor onze toekomstige topzeilers. Bart Lambriex is zonder enige twijfel een groot talent. Hij heeft al op jonge leeftijd bijzondere resultaten geboekt op nationaal en internationaal niveau. Door Bart te nomineren hoopt de jury hem extra te motiveren om vooral verder te gaan in de zeilsport en toont de jury aan dat een nominatie ook voor de jongste jeugd bereikbaar is.

img_6870Nina Keijzer en Anneloes van Veen werden afgelopen zomer Europees Kampioen Junior in de 470 klasse. Na een zware blessure van Nina is het team sterk teruggekomen. Op internationaal niveau hebben ze bewezen aan de top te staan met een 9e plek op het WK en een Europese titel. De jury nomineert deze ‘prachtmeiden’ dan ook uit volle overtuiging.

Maxime Jonker, sweet sixteen, sleepte in 2011 maar liefst 2 titels binnen. Ze werd Europees kampioen Laser 4.7 en wereldkampioen Laser radial voor meisjes onder de 17 i
n La Rochelle. En passant doet ze ook nog even de zesde klas van het gymnasium. De jury stelt dat haar buitengewone prestaties een nominatie zeker rechtvaardigen.

De jury heeft Maxime Jonker gekozen tot winnares in de Categorie Jeugdzeilen/surfen.

 

Categorie Nationale Klassen
Menno Huisman werd in 2010 voor de eerste keer genomineerd op basis van het behalen van zijn kampioenimg_6894schap in de Valkenklasse. In 2011 toonde hij volledig vormbehoud en won opnieuw overtuigend in deze mooie klasse. Hij verdient het een tweede maal te worden genomineerd.

Wiebe Schippers won tot 2 keer toe het Nederlands kampioenschap in de Pampusklasse in een zeer sterk bezet veld. In beide kampioenschappen heeft hij laten zien bij zwaar weer subliem te kunnen zeilen. Een tactisch handige goede rekenaar. De jury nomineert Wiebe graag op grond van deze topprestaties op nationaal niveau.

Thijs Kort, tienvoudig kampioen in de Schakel, won 2 keer de Primus Inter Parus en maakte dit jaar zijn officiële debuut in de 16m2. Hij werd direct Nederlands kampioen. We hebben hier te maken met een groot talent dat de jury graag ooit in een internationale klasse zou zien. De jury moedigt Thijs aan met een nominatie.

De jury heeft Thijs Kort gekozen tot winnaar in de Categorie Nationale Klassen.

 

Categorie Internationaal en Olympisch zeilen/surfen

Thierry Schmitter, winnaar van de Sailing Worldcup 2011, is onbetwist een van de sterkste paralympische zeilers ter wereld en terecht regerend wereldkampioen sinds 2009. De jury acht hem in staat tijdens de Paralympics in 2012 een medaille voor Nederland in de wacht te slepen. Hij verdient nu al een nominatie.

Dorian van Rijsselberge, winnaar van de Sailing World Cup 2011 en winnaar van de Pre Olympics waar hij zijn Engelse concurrent op thuiswater de fraaie achterkant van zijn plank liet zien. Een nominatie meer dan waard. Texelaar Dorian is onze enige vertegenwoordiger op de RS-X voor mannen en een grote kandidaat voor een Olympische medaille volgend jaar.img_6875

Marit Bouwmeester versloeg tijdens de Pre Olympics op ongeëvenaarde wijze haar concurrentes en won de Sailing World Cup 2011. Met haar sportieve prestaties heeft zij bijgedragen aan de top 3 positie op de internationale ranglijst voor zeilende naties. Marit won vorig jaar de Conny van Rietschoten Trofee en ook Marit is een medaillekandidaat tijdens de komende Olympische spelen.

De jury heeft Marit Bouwmeester gekozen tot winnares in de Categorie Internationaal en Olympisch zeilen/surfen

Op grond van alle overwegingen en overwinningen heeft de jury besloten de Conny van Rietschoten Trofee 2011 toe te kennen aan Marit Bouwmeester.

 

Winnaar ‘De Maas’  trofee 2011: Margriet Pannevis

Wie kent haar niet. Kort maar krachtig, alom aanwezig en overal de baas. Sliep al op zolder bij Brakenboer In Medemblik op haar 16e en heeft Medemblik daarna nooit meer verlaten. Eigent zich met enige regelmaat het International Sailing Center Medemblik toe.
Zij heeft in nagenoeg elke commissie van het Watersportverbond gezeten en is een Internationaal erkende dopingautoriteit.
Ze speelt vandaag een thuiswedstrijd op haar eigen club.
De naam laat zich al niet meer raden: het bestuur is unaniem van mening dat de Maas trofee, een bijzondere prijs voor bijzondere mensen met bijzondere verdiensten moet gaan naar Margriet Pannevis. Zij krijgt deze onderscheiding voor haar vele verdiensten in de wedstrijdzeilsport.