»

Winnaar 2012
Dorian van Rijsselberghe

Winnaar van de Conny van Rietschoten trofee 2012 is Dorian van Rijsselberghe

Juryrapport Conny van Rietschoten Trofee 2012

Samenstelling van de jury: Jacob van der Goot (voorzitter), Josje Hofland, Kees de Ridder, Peter Peet en Rob Franken (namens het bestuur).

In totaal werden 51 nominaties ontvangen in de categorieën ‘Internationaal’, ‘Zeezeilen’, ‘Nationaal’, ‘Jeugd’ en ‘Maas Trofee’. De voordrachten
‘Internationaal’ zijn als voorspelbaar te kenschetsen, de topprestaties op de Olympische en Paralympische Spelen zijn daar niet vreemd aan. Ook de categorie Jeugd is goed vertegenwoordigd: met grote talenten in zowel de Optimisten als in de Laser en 470 staat een nieuwe generatie Olympiagangers klaar. Enkele talenten hebben recent aangegeven de campagne 2016 daadwerkelijk te starten. De categorieën Zeezeilen en Nationaal zijn minder sterk vertegenwoordigd ten opzichte van voorgaande jaren. Dat laatste heeft mogelijk te maken met het gegeven dat in de Nationale klassen nog veel kampioenschappen moesten worden gezeild ten tijde van de jurering.

De jury benadrukt graag dat niet alleen de individuele prestaties van de Olympiagangers en deelnemers aan de Paralympics dienen te worden benoemd, maar juist ook die van de totale ploeg waarvan deze succesvolle sporters deel uitmaakten. Het succes is immers te danken aan een sterk collectief waarin zeilers, coaches en begeleiding samen voor het succes hebben gezorgd. Het is dat collectief dat Nederland zo sterk op de kaart heeft gezet als zeilnatie met toppers als Marit Bouwmeester die een zilveren medaille in de Laser Radial opeiste, Lisa Westerhof en Lobke Berkhout die in de 470 dames brons wonnen, Pieter-Jan Postma wiens prachtige poging om goud te winnen in de Finn net niet slaagde, en natuurlijk Thierry Schmitter die in zijn 2.4m naar het brons voer.

Nominaties in volgorde van voordracht en winnaars

Internationaal
Dorian van Rijsselberghe: Dorian behoeft nauwelijks enige toelichting. De manier waarop hij superieur heeft gesurft tijdens de Spelen is weergaloos. Dorian heeft een opmerkelijke route gezocht en gevonden richting Olympisch goud. Hij heeft in de aanloop naar de Spelen een team om zich heen gevormd met misschien wel zijn grootste concurrenten: de Nieuw-Zeelander JP Tobin; de Canadese routinier Zac Plavsic en de Nieuw-Zeelandse coach Aaron McIntosh. Dorian, vlaggendrager in Londen voor de Nederlandse Olympische ploeg, is voor de jeugd een inspiratiebron en rolmodel. Ook de manier waarop hij zich direct na de Spelen in het kitesurfen heeft gestort getuigt van zijn honger en passie.

Udo Hessels, Marcel van de Veen, Mischa Rossen: Teamwork en een eindeloos doorzettingsvermogen staan voor het resultaat voor het Sonar team. Hessels, Van de Veen en Rossen zijn geen onbekenden in de Sonarklasse. Het drietal won op de Paralympische Spelen van 2004 de zilveren medaille. Na deze topprestatie in Athene stopte het team en richtten de mannen zich op hun maatschappelijke carrières. 2010 werd het jaar van hun comeback: het trio greep in eigen land de wereldtitel. In januari 2012 behaalden Hessels, Van de Veen en Rossen een vijfde plaats op het wereldkampioenschap in Port Charlotte, Florida. Omdat dit drietal al in het bezit was van een nominatie, leverde deze prestatie direct kwalificatie voor de Paralympics op. Vakkundig begeleid door Kernploegcoach Klaartje Zuiderbaan werd daar vervolgens soeverein goud gewonnen.

De jury heeft Dorian van Rijsselberghe gekozen tot winnaar in de Categorie Internationaal.

Jeugd
cvr_2012_jeugd2-300x220Maxime Jonker: Na in 2011 de Europese jeugdtitel Laser 4.7 en wereldtitel Laser Radial onder 17 jaar te hebben veroverd, werd Maxima dit jaar op 17-jarige leeftijd in Brisbane, Australië, jeugdwereldkampioen in de Laser Radial tot 21 jaar. Ze maakt deel uit van de Talentploeg van het Watersportverbond op weg naar de volgende Olympische Spelen.

Afrodite Kyranakou en Jeske Kisters: Afrodite woont sinds 2010 in Nederland en maakte voorheen deel uit van de Griekse nationale selectie in respectievelijk de Optimist, 420 en 470 klasse. Jeske Kisters was in 2008 samen met Annemieke Bekkering ISAF-jeugdwereldkampioen dames in de 29-er. Samen werden Afrodite en Jeske in februari jeugdwereldkampioen 470.

De jury heeft Maxime Jonker gekozen tot winnaar in de Categorie Jeugd.

Nationaal

cvr_2012_nationaal-470x372Jeroen de Groot en Abele de Jong: Deze twee jachtbouwers die al jaren met elkaar een succesvol team vormen werden dit jaar voor de derde keer
Nationaal kampioen in de Pampusklasse. In de allereerst gebouwde Pampus 1 uit 1934 wonnen ze het kampioenschap overtuigend op de Beulakerwijde.

Thijs Kort en Willy Boomsma: dit koppel won dit jaar voor de tweede keer op rij het 16m2- kampioenschap. Thijs won bovendien de Primus Inter Parus 2011 en werd dit jaar ook nog eens voor de 11e keer kampioen in de Schakelklasse.

De jury heeft Jeroen de Groot (links) en Abele de Jong (rechts) gekozen tot winnaars in de Categorie Nationaal.


Zeezeilencvr_2012_zeezeilen-470x250

Erik van Vuuren: Met een tweede plek in Class B uit een vloot van 87 boten op het WK ORC International in Helsinki heeft Erik dit jaar nogmaals bewezen tot de top van het zeezeilen te behoren. Ook stapte hij halverwege de Global Ocean Race onverwacht in Brazilië aan boord van een Class 40 om Nico Budel te vervangen in deze double-handed race om wereld, waarin hij na een indrukwekkende inhaalrace als 4e overall wist te eindigen. Eriks ervaring en reputatie maken hem tot één van de ‘anchor men’ van het Nederlandse zeezeilen.

De jury heeft Erik van Vuuren (rechts) gekozen tot winnaar in de Categorie Zeezeilen.


Maas trofee
Irene Wentink: Irene is Nationaal Judge, maar heeft in het kader van haar opleiding tot International Judge ook al de nodige internationale ervaring, bijvoorbeeld als jurylid bij de Delta Lloyd Regatta.

cvr_2012_maas-300x222Zij profileert zich als bestuurder ook internationaal: het Watersportverbond heeft haar onlangs voorgedragen voor het Development Committee van de IFDS (International Association for Disabled Sailing).

Irene is gedurende het hele jaar langs een vaste waarde als jurylid, umpire en comitélid bij haar vereningen “Het Witte Huis” in Loosdrecht en de KWS in Sneek. Tevens is ze secretaris van de Access Dinghy Klassenorganisatie.

Als medeoprichtster van Sailability Nederland zet zij zich al jaren in om het zeilen voor mensen met een beperking over de hele wereld te ontwikkelen en te organiseren.

Irene heeft in haar leven de nodige tegenslagen overwonnen, is een doorzetten en bijter, kan af en toe stevig uit de hoek komen en staat haar mannetje. Zij verricht baanbrekend werk als voorvechter van het aangepast zeilen en is het levende bewijs dat een beperking je er niet van hoeft te weerhouden om te bereiken wat je wilt. Ze is hiermee een voorbeeld voor anderen in de zeilsport.

Het bestuur is unaniem van mening dat de Maas trofee, een bijzondere prijs voor bijzondere mensen met bijzondere verdiensten moet gaan naar Irene Wentink. Zij krijgt deze onderscheiding voor haar verdiensten in de wedstrijdzeilsport in het algemeen en het aangepast zeilen in het bijzonder.

Op grond van alle overwegingen en overwinningen heeft de jury besloten de Conny van Rietschoten Trofee 2012 toe te kennen aan Dorian van Rijsselberghe

 

Dankbetuiging Erik van Vuuren

Daags na de uitreiking ontving het bestuur van de Stichting Zeiltrophy het volgende bedankje van Erik van Vuuren, winnaar in de categorie ‘Zeezeilen’:

“Bij deze wil ik alle betrokkenen en de stichting danken voor de bijzonder mooie avond, waarop ik de prachtige prijs in de categorie Zeezeilen in ontvangst mocht nemen. Voor mij blijft het bijzonder temeer omdat in de tijd waarin Conny van Rietschoten voor de tweede maal de Whitbread Round the World Race won, wij thuis ieder krantenknipseltje verzamelden en in de avonduren bij de videorecorder gereed zaten om alles vast te leggen. Uiteindelijk hebben de krantenknipsels geleid tot een van de meest dierbare plakboeken in de familie.

Op de avond van de uitreiking, was het enerverend om met het management van Royal Huisman de herinneringen aan de Flyer, het schip van Van Rietschoten, en onze bezoeken aan de werf in die tijd op te halen; dit gaf voor mij nog eens een extra dimensie aan deze toch al prachtige uitreiking.

De filosofie en mentaliteit van Conny van Rietschoten is voor de meeste nestors in de (zee)zeilerij altijd een enorm voorbeeld geweest en dikwijls wordt zijn naam dan ook nog op het hoogste niveau genoemd. Dit is voor mij niet anders. Eens te meer een reden om ons in te blijven zetten voor het uitdragen van de Conny van Rietschoten Trofee maar ook om het vizier op het zeezeilen gericht te houden; dat is per slot van rekening waar het allemaal begonnen is!”