»

Winnaars 2005
Marcelien de Koning en Lobke Berkhout

Winnaars van de Conny van Rietschoten trofee 2005 zijn Marcelien de Koning en Lobke Berkhout

Het 470-duo Marcelien de Koning en Lobke Berkhout leverde in augustus van dit jaar een ijzersterke prestatie door in San Francisco wereldkampioen in de 470 klasse te worden. Aanvankelijk was er voor dit duo geen plaats in de kernploeg. Op eigen kosten planden de dames begin dit jaar twee korte stages. In april gingen ze intensief aan de slag met coach Jacco Koops. Vijf dagen in de week waren ze voor de kust van Medemblik te vinden. In juli nam het Watersportverbond De Koning en Berkhout alsnog op in de kernploeg.

Dat bleek een uiterst goede zet. Op de Intervela in Italië gaven de meiden uit Hoorn hun geduchte concurrenten uit Frankrijk al een gevoelige tik. Op het WK deden Marcelien en Lobke dat nog eens dunnetjes over. In 14 races hebben de dames gebuffeld om de felbegeerde titel in de wacht te slepen. Uren werden in de protestkamer doorgebracht nadat de Nederlandse dames door een fout van de Franse concurrentie in aanvaring waren gekomen met de finishboot. Het protest werd gewonnen.

De laatste wereldtitel in een olympische klasse dateert van 1999 toen Margriet Matthijsse in de Europe in Melbourne het goud pakte. Hopelijk zorgt deze nieuwe wereldtitel voor een stimulans voor andere zeilers die net als Marcelien en Lobke deelname aan de Olympische Spelen van 2008 voor ogen hebben.’